Zorgprestatiemodel

Vanaf 1 januari 2022 wordt de GGZ op een nieuwe manier bekostigd: vanuit het zorgprestatiemodel. Op 31 december 2021 moeten alle series gesprekken afgesloten worden. Een nieuwe serie wordt in januari 2022 dan geopend als je behandeling nog niet afgerond is. Voor uitgebreide informatie kunt ook kijken op de site van de beroepsvereniging:
https://lvvp.info/voor-clienten/zorgprestatiemodel-wat-verandert-voor-patienten/

Hoe werkt het zorgprestatiemodel?
Zorgverleners in de GGZ gaan behandelingen vanaf 1 januari 2022 per contact declareren. Dit contact kan een persoonlijk gesprek, een telefoon- of videogesprek, contact via email of het cliëntenportaal, of bijvoorbeeld een eHealth-opdracht zijn. Aan de behandelingen zelf verandert niets. Je kunt als cliënt nog steeds rekenen op dezelfde kwaliteit als je gewend bent.

Gevolgen voor je eigen risico.
Het zorgprestatiemodel kan nadelige gevolgen hebben voor je eigen risico. Ben je in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan betaal je in beide kalenderjaren eigen risico. Dit kan ook het geval zijn als je dit jaar nog een behandeling gaat starten. Voorheen was dat voor een behandeling korter dan een jaar niet zo. Dan betaalde je in één kalenderjaar eigen risico voor de behandeling. Ook als de behandeling gespreid over 2 kalenderjaren plaatsvond. Het eigen risico voor 2022 blijft wel gelijk: € 385,-